divendres, de maig 30, 2008

Errare humanum est



Errar és humà, però hi ha errades i descuits que poden costar molt car, i que poden portar conseqüències terribles.
A vegades depenem massa de les accions d'una sola persona, i això ens fa molt vulnerables. No en som conscients, o potser millor, no en volem ser-ho...

Fa poc ha sortit a la llum una greu errada en la seguretat del sistema operatiu Debian, i per conseqüència dels seus forks, com Ubuntu... L'errada és molt i molt greu. Molts servidors utilitzen Debian, i per tant aquests dos darrers anys han generat claus privades que són fàcilment desxifrables.

Dit d'una altra manera, tu pots estar enviant la teva clau a una web que per entrar-hi la requereixi (mails, bancs...). Si el servidor que ells utilitzen corre sobre Debian i utilitza el paquet de seguretat OpenSSL (on s'ha detectat l'errada, l'encriptació que haurà fet de la clau serà insuficient.

Vaja... que hi ha un embolic muntat força important... que no saben realment les conseqüències que arribarà a tenir.

Un altra exemple d'errada, i aquesta molt més terrible és la que us explico tot seguit.

Aquests dies m'estic llegint un llibre sobre moments destacats en la història de la humanitat, i m'ha cridat especialment l'atenció un fet esdevingut durant la conquesta de Bizanci per part dels turcs. Bizanci era coneguda per tenir una muralla quasi inexpugnable. Els turcs van assetjar la ciutat i durant molt de temps van intentar entrar-hi, però els seus atacs eren rebutjats una i altra vegada...Però com en el cas anterior, una errada en la seguretat va esdevenir el fi de Bizanci. La muralla tenia una petita porta, Kerkaporta, que s'utilitzava en temps de pau pel pas de vianants a hores en que les portes de la muralla encara no estaven obertes. Doncs bé... La gent de Bizanci estava tant centrada en defensar les muralles que no es van adonar que la porta no estava tancada, i els turcs, en una excursió d'inspecció la van descobrir. La seva sorpresa va ser tant gran que es pensaven que era una trampa... No podia ser que després de tanta resistència de la ciutat hi hagués una entrada tant accessible... Però si, i hi van entrar i Bizanci va caure en un tres i no res.

Errare humanum est ... però a vegades el preu a pagar és molt i molt alt...

6 comentaris:

vdbdc ha dit...

Aquests hippies que feu servir Linux... passeu-vos a Windows home!!! Que si el fa servir tothom serà per alguna cosa, oi?

Xavier ha dit...

Recomanes treure la pasta del banc i posar-la sota el matalàs?

vdbdc ha dit...

Cujons!!!

Ara hi caic!!! Sort que tot lo del viatge ho vam fer amb l'ordinador de la Francina, amb un windows com cal, que si no ja m'estarien arribant càrrecs d'alló més curiosos a la Visa.

Ai, ai, ai...., V.

Edu ha dit...

Bé, bé, prou conyetes pro windows que ja sabem també com se les gasten, i de ben grosses han fet. El que passa és que en el programari lliure tot és molt més transparent i se sap, i el Windows és una caixa tancada... però la caguen i molt... O que us penseu que són moltes de les actualitzacions que cada dos per tres Windows instal·la? Per tapar les cagades que es fan... però moltes d'elles encara que molt grosses no generen tant d'enrenou perquè com ja se sap que és un nyap la majoria de servidors importants no l'utilitzen, sinó que fan servir Linux..

. ha dit...

Ostres, potser un altre dia estar´´e més inspirat. Però no entenc res. Ni del text ni del comentaris.

Que li passa a l'ordinador de la Francina?

Qué és linux?

Quan quedem per sopar?


TYSM



.

JC ha dit...

Bona la tira del Dilbert! :)