dilluns, de novembre 13, 2006

Som artistes pop i feim el que ens dóna la gana



Sablejat de http://www.diaridelsestudiants.com/noticia.php?id=51291315077

Antònia Font és el nom del grup mallorquí format per Joan Miquel Oliver, Jaume Manresa, Joan Roca i els germans Pau i Pere Manel Debon. La banda va irrompre en el panorama musical català el 1999 amb el disc 'Antònia Font'. Des de llavors, ha publicat 'A Rússia' (2001), 'Alegria' (2002), 'Taxi' (2004) i 'Batiscafo Katiuskas' (2006), un treball que se submergeix en la poètica i que ha significat el seu retorn al pop més clàssic i al so de la música dels anys 80.

Els agrada tot tipus de música, no s'imaginen un món sense poesia al pensament i aposten per fer el pop en català que els dicta el cor. Així són els components del grup balear Antònia Font, que en aquesta entrevista expliquen el veritable origen del nom, reivindiquen el seu esperit de llibertat i donen pistes sobre alguns dels detalls que envolten la seva particular imatge. ¡Ah!, i prometen un DVD recopilatori que es gravarà en directe amb una orquestra, però sense públic.




D'on ve el nom? ¿És la tia més bona de la classe, una professora, l'única fan? ¿Quina explicació és certa? ¡Perquè tothom hi diu la seva!
N'Antònia és una amiga de la universitat que va coincidir amb nosaltres quan el grup es va formar. Mos ho passàvem molt bé al bar i li vàrem fer aquest petit homenatge.

La imatge i l'extravagància d'Antònia Font em recorden els Aviador Dro (grup dels 80). ¿És un dels vostres referents?

Això és culpa de les fotos de promoció i del vídeo del tema Wa yeah. No és que no ens agradi, al contrari, però també és vera que no hi tenim massa a veure, a part d'haver passat la infància en plena dècada dels 80.

¿Aquesta indumentària està inspirada en la que portaven els mítics Devo? Si és així, ¿per què? I en l'aspecte musical, ¿també teniu influències dels Devo?

Efectivament, però va ser qüestió del realitzador. Si mirau els crèdits del vídeo, els Devo surten als agraïments.

Hi ha molta poesia en les vostres cançons. ¿Quines influències poètiques teniu?
La poesia no és una afició, és una manera d'escriure i sobretot de pensar.

¿Quins músics, grups o cantants us han marcat més en les vostres composicions?
Ens agrada tot, des del heavy metal a la música del Carib.

¿Per què totes les cançons estan impregnades d'una certa dosi de surrealisme?
Això del surrealisme és un superretòpic que s'utilitza per qualificar allò que no s'entén.

¿Per què feu servir tant vocabulari "astronòmic" (sa lluna, s'estrella, etc..) en la lletra de les cançons?
Perquè la nostra vocació autèntica és l'astronàutica, el cas és que tots som de famílies humils.

¿Quan hi haurà un àlbum en directe amb el seu corresponent DVD? ¿Quines de les vostres cançons tenen videoclip?
Estam preparant un recopilatori amb orquestra i es gravarà en directe però sense públic. Hi haurà un DVD.

De totes les vostres cançons, ¿quina és la que més us agrada? ¿I quina és la que més us agrada tocar en directe? ¿Coincideix o no?
Jo que estic escrivint i que som en J. M. Oliver m'agrada més Robot que totes les altres.

¿Què en penseu sobre la crítica que sovint es fa sobre el directe d'Antònia Font?
Hi ha gent que diu que no tocam gaire bé, però no ens importa. Si volen veure bons músics que vagin al Liceu o al festival de jazz de Vitòria, nosaltres som artistes pop i feim el que ens dóna la gana.

¿Us identifiqueu amb l'etiqueta de rock català? ¿Quins grups espanyols us agraden?
Cantam en català i podem dir que feim pop, això és molt clar, però no ens identificam amb els clàssics del rock català perquè no són uns grups que ens agradin especialment. Dels nous, n'hi ha de molt bons i molt més que Antònia Font.

Com a grup mallorquí que s'enquadra en el rock català però amb llengua mallorquina, ¿quina opinió teniu en l'enfrontament lingüístic que es produeix en els territoris de parla catalana?
El mallorquí no és una llengua, no ho diem nosaltres sinó que ho diu la mare ciència. Cantam en català, i fins i tot a la premsa espanyola se'ns considera catalans. Si del català de Mallorca en diem "mallorquí"... ¿com en diem del castellà, l'alemany i l'anglès que també es parlen a Mallorca?

¿Creieu que hi ha algun tipus de discriminació a l'hora de promocionar aquells grups en català que aposten per crear alternatives musicals al rock català?
En absolut, ja dic que ara hi ha grups boníssims i les promocions són si fa no fa les mateixes que fa 15 anys, el que passa és que ja no es venen tants discos i la cosa es complica una mica.